Турският президент Реджеп Ердоган е свикал началника на разузнаването Ибрахим Калън и

...
Турският президент Реджеп Ердоган е свикал началника на разузнаването Ибрахим Калън и
Коментари Харесай

Ердоган пак се уплаши от преврат

Турският президент Реджеп Ердоган е свикал началника на разузнаването Ибрахим Калън и министъра на правораздаването Йълмаз Тунч в президентския комплекс. Дневният ред на срещата е бил обвързван с " следствието на интрига " в полицейското ръководство в столицата Анкара, съобщи Сабах.

Очаква се Ердоган да направи " значими изказвания " след диалозите - по време на съвещанието на Партията на справедливостта и развиването в Народното събрание на Турция днес, 15 май.

Извършени са претърсвания в домовете на трима полицейски чиновници от Анкара, които са упоменати в следствието против незаконната организация „ Айхан Бора Каплан “ и са отстранени от служба от Министерството на вътрешните работи. След това водачът на Турската националистическа партия Девлет Бахчели, който е съдружник на Ердоган, акцентира в свое изказване, че ставало дума за скрит план, който не може да бъде позволен единствено с отстраняването на няколко полицейски началници.

„ Ако се подчиним на тези, които възнамеряват повтаряне на опита за прелом с сътрудници от полицията и правосъдната система, ще бъдем свалени ", съобщи Бахчели, припомняйки 2016 година и изказванията на Ердоган за опит за държавен прелом против него. Тогава той бе сподавен в границите на часове. При конфликтите в цялата страна починаха 241 души, а над две хиляди бяха ранени. Над 40 хиляди души бяха задържани в Турция по съмнение за образуване на преврата и присъединяване в него, а в страната беше въведено изключително състояние за няколко месеца.

Именно след думите на Бахчели турският президент е свикал службите и в този момент предстоят " значими решения ", пише Сабах.

Като спомагателна информация за следствието против служителите на реда може да се каже, че е имало претършуване за изземване на цифрови материали в жилищата на държавните чиновници по отношение на въоръжената незаконна организация " Айхан Бора Каплан ". Тримата служители на реда се проверяват за „ уговаряне на осъществяване на закононарушение “, „ опит за оказване на въздействие върху обективен правосъден развой и очевидец “, „ корист със служебно състояние “ и „ облагодетелстване на нарушител “.

Разследването продължава против всички държавни чиновници, които са показали немарливост при бягството на укриващия се обвинен Сердар Сертчелик в чужбина по противозаконен метод. Сертчелик е човек №2 във въоръжената формация.

Припомняме, че през вчерашния ден, 14 май, в съвсем цяла Турция се организира акция " Клещи-15 ". При нея бяха задържани над 500 души от мрежата ФЕТО, зад която стои Фетула Гюлен. Укриващият се в Съединени американски щати просветител беше апетитен от Ердоган като проектант на опита за държавен прелом през 2016 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР